Yazıyı Facebook'ta Paylaş

Kars Akyaka

Posted on by Web Sehir

::KONUMU::

İlçemizin Doğusunda Ermenistan Cumhuriyeti,Batısında ve Güneyinde Kars İl merkezi ve Kuzeyinde Arpaçay İlçesi olup, 550 km2 topraklar üzerine kurulu bulunmaktadır. İlçemizin Ermenistan Cumhuriyeti ile 52 km. sınırı olup ilçe merkezinin ,Türkiye Cumhuriyetinin Ermenistan Cumhuriyeti ile bağlantısının olduğu Doğu Kapı sınır kapısı ile mesafesi 13 km.dir.

İlçemizin rakımı 1477m. olmakla ülkemizin orta kısımlarında bulunan İç Anadolu,Güney Karadeniz veya İç Ege Bölgelerinin coğrafi yapısına sahiptir. Bu özelliği ile geniş düzlükler ve boz kırlara sahiptir.

Kaynağını Sarıkamış ilçesinden alan Kars Çayı ve kaynağını ilçemiz sınırları içerisinde bulunan Terelik mevkiinden alan Karahan Çayı ilçemizden geçerek Akyaka’nın doğusunda Ermenistan Cumhuriyeti sınırında bulunan Arpaçay Barajına dökülmektedirler.

Her iki çayda ilçemizde sulama amaçlı olarak kullanılmaktadırlar.

:: İKLİM VE HAVA ŞARTLARI ::

İlçemizin iklim bakımından kışları çok sert ve soğuk, yazları ise ılık ve yağışlı geçen bir karasal iklime sahiptir. En soğuk ayın sıcaklık ortalaması –25 derece , en sıcak ayın ortalaması ise +30 derecedir.

Yöremizde her ne kadar sert Karasal iklimin hakim olduğu düşünülmekteyse de yapılan barajlar sayesinde yer yer Kara Deniz ikliminin özellikleri görülmektedir. Yöremiz ve çevresinde yapılan çalışmalar sayesinde Evliya Çelebi ’nin Seyahatnamesinde bahsettiği sert kış mevsimleri tarihe karışmıştır.

Yöremiz Karasal İklimin tipik özellikleri olan kışları soğuk yazları sıcak ve kurak olan nitelikleri taşımaktaysa da Ermenistan sınırlarımızda bulunan Arpaçay Barajı civarlarında bulunan köylerimizde yer yer Karadeniz ikliminin karakteristik özelliklerinden olan bol yağışlı ve nemli hava hüküm sürmektedir.

Merkez ve köyleri ile 550 km.2 topraklar üzerine kurulu bulunan ilçemizin tarıma el verişli sahası yaklaşık 12.000 hektardır. Verilen miktarın 4675 hektarı sulu tarım arazisi olmakla beraber , 7375 hektarı ise kuru tarım arazisidir. Hayvancılık için bırakılan mera veya yayla arazisi 13.000 hektardır. Bununla birlikte ilçemizde son yıllarda yaygınlaşmaya başlayan bağ , bahçe veya sebze bahçeleri için ayrılan 450 hektar arazi vardır. Hububat arazisi olarak kullanılan 6000 hektar arazi varsa da bunun ancak 4/1 lik kısmı olan 1500 hektar arazi ekilebilmektedir. Geriye kalan 4500 hektar arazi ise nadasa bırakılmaktadır.

İlçemizin Arpaçay ilçesine sınırı olan kuzey kısmı engebeli yer yüzü şekillerine sahip olmakla beraber bu kısım ilçemiz topraklarının % 30’luk kısmını kapsamaktadır. Bunun yanında geriye kalan % 70’lik arazi sulana bilir düz bir yapıya sahiptir. Sulama kanalları 1990 yılında Devlet su işleri tarafından yaptırılmış olup kaynağını Kara han çayı üzerine kurulmuş bulunan ve Geçit köyü sınırları içerisinde bulunan Geçit barajından almaktadır.

Kaynağını Sarıkamış ilçesinden alarak ilçemiz sınırları içerisinden Arpaçay barajına dökülen Kars çayı , sınırlarımıza batıdan girerek doğuya doğru geçmektedir. Ayrıca kaynağını Terelik mevkiinden alan Kara han çayı ise ilçemizi kuzeyden doğuya doğru geçerek Arpaçay barajına dökülmektedir. Ayrıca toprak ve arazi durumunu gösterir tablo aşağıya çıkartılmıştır.

:: BİTKİ ÖRTÜSÜ ::

İlçede belirli alanlarda toplanmış küçük orman alanları dışında ilçe topraklarının büyük bir bölümü çayır ve mera alanları ile kaplı bulunmaktadır.

Özel Arama

Yorum Yaz