Bilim insanlarının Kuzeydoğu Anadolu ile ilgili ortak kanısı, bölgenin kültürel açıdan "kayda değer olduğu" ancak Kars'ın tam bir 'Terra incognita' olduğudur, yani arkeolojik acıdan keşfedilmeyi bekleyen topraklar.
Yapılan ilk araştırmalar sırasında Erken Tunç Çağı'na tarihlenen buluntular, en azından MÖ 3000'den beri bölgede insanların yaşadığını gösterir. Bölgede bulunan obsidyen aletler bugün Moskova Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmektedir.
Neolitik Çağ'dan Geç Kalkolitik Çağ'ın sonuna kadar tarihlenen katmanlarda yapılan çalışmalar sırasında kırmızı kilden çömlekler ortaya çıkar. El yapımı bu kırmızı seramiklerin Kafkasya'nın değişik bölgelerinde bulunan çömleklerle benzerlik göstermesi bölgede karşılıklı etkileşimin var olduğunu kanıtlar.
Kars ve çevresinde yapılan araştırmalar kapsamında 'Sos Höyük' bölgesinde yürütülen kazılar, Kars ve Erzurum bölgesinin “Kura-Aras” kültürü içinde
tanımlanmasını sağlar. Kalkolitik Çağ ile Erken Tunç Çağı arasına tarihlenen bu kültür MÖ 3100 civarında sona erer.
Tüm Trans Kafkasya'da olduğu gibi, “Kura-Aras” bölgesinde de tarım topluluklarının yanı sıra hayvancılıkla uğrasan “çoban topluluklar” yaşamıştır. Arkeolog Antonio Sagona'ya göre, Ardahan bölgesi daha çok hayvancılıkla uğraşanların, Sarıkamış etekleri, Kağızman ve Sürmeli Çukuru ise tarım topluluklarının yaşam alanıdır.
MÖ 4000 yıllarında Kars bölgesindeki insanların inşa ettikleri taş evler, kullandıkları taşınabilir ocaklar, özel süslerle bezenmiş çömlekler, bronzdan yapılmış baltalar, çapalar, oraklar, el değirmenleri ve ahşap mutfak eşyaları zengin bir yasam kültürüne sahip olduklarını gösterir.
Bölgenin yüksek yerlerindeki verimli meraların genişliği, hayvancılıkla uğraşan grupların yaşam koşullarını kolaylaştırır. Savaşçı ve saldırgan özelliklere sahip hayvancı göçer gruplar ile tarımla uğraşan yerleşik köyler arasında zaman zaman çatışmalar olur.
Kavimler göçüne kadar Kars ve çevresinde göçebe kültürünün dışında kayda değer yerleşik yaşama rastlanmaz. MÖ 3500 2200 arasındaki Kura-Aras geleneği ve siyah cilalı çömlekleri en tipik arkeolojik buluntulardır. İstilacı kavimlerin getirdiği yeniliklere kadar önemli bir değişim görülmez.
Kaynak http://www.kars.bel.tr
Tarih Öncesinde Kars
Posted on
by Web Sehir
Kaydol:
Comment Feed (RSS)
Özel Arama